Φράουλα
Φράουλα, το αγαπήμενο φρούτο μικρών και μεγάλων με τη μοναδική ζουμερή και νόστιμη γεύση. Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο και αποτελούν το πιο εύκολο φρούτο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο σπίτι και σε γλάστρα για να τις απολαμβάνουμε νόστιμες και υγιεινές από τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η φράουλα έχει σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε ασβέστιο, ενώ παράλληλα διαθέτει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Η φραουλιά δεν φοβάται το κρύο, δεν αντέχει όμως στις παγωνιές της άνοιξης, γι’ αυτό και σε μέρη με ανοιξιάτικες παγωνιές σκεπάζουν τα φυτά με ψάθες.
Η φράουλα θέλει λιαζόμενο τόπο ή που σκιάζεται λίγο στη διάρκεια της ημέρας. Γίνεται σε πολλών ειδών χώματα. Αρκεί το χώμα να μην είναι πολύ σφιχτό, ούτε όμως πολύ αραιό (ελαφρύ). Τα καλύτερα χώματα για τη φραουλιά είναι τα αργιλλοαμμώδη, (αυτά που έχουν γλίνα και άμμο ανακατεμένα), που είναι όμως αρκετά αφράτα και όχι σφιχτά και έχουν και αρκετό ασβέστη.
Τα φυτά της φράουλας θέλουν αρκετό νερό για την ανάπτυξή τους δεν θέλουν όμως, η υγρασία του χώματος να είναι πολύ μεγάλη και στάσιμη. Θέλουν δηλαδή χώμα νοτερό μα όχι υγρό.

Ποια είναι τα βασικά σημεία περιποίησης της φράουλας;

Η περιποιήση που κάνουμε στις φραουλιές είναι:
1.να κόβουμε τα βλαστάρια που ξαπλώνουν σε μάκρος (καταβολάδες).
2.να σκαλίζουμε και να βοτανίζουμε σύμφωνα και με την ανάγκη.
3.να ποτίζουμε κάθε φορά, που υπάρχει ανάγκη.
4.να τοποθετούμε άχυρα κάτω από τα φυτά κατά την άνοιξη. Αυτά εμποδίζουν την εξάτμιση και προστατεύουν τους καρπούς από το λάσπωμα.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για την καλλιέργεια της φράουλας;

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες; Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα, αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες, ειδικά όταν φυτεύουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, είναι στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά. Κατά τη φύτευση της φράουλας, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή.

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπανση οι φράουλες;

Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα για να διατηρούμε το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει. Αν τα φυτά της φράουλας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.

Πότε είναι έτοιμες οι φράουλες και πώς τις συντηρούμε;

Η συγκομιδή της φράουλας γίνεται σταδιακά, καθώς ξεκινά μέσα στην άνοιξη και εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι. Παρατηρούμε, συνήθως, στο ίδιο φυτό φράουλας να υπάρχουν συγχρόνως άνθη και καρποί, οπότε προσέχουμε όταν κόβουμε φράουλες να μην καταστρέφουμε τα άνθη που θα μας δώσουν νέες φράουλες μετά από λίγο καιρό. Κάθε φυτό φράουλας μπορεί να μας δώσει μέχρι και μισό κιλό φράουλες σε φρέσκο βάρος. Συλλέγουμε τις φράουλες σταδιακά, πάντα με το χέρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που διαθέτουν εντονότερο άρωμα. Κατάλληλο στάδιο συγκομιδής είναι όταν οι φρόυλες έχουν αρχίσει να παίρνουν σταδιακά κόκκινο χρώμα και να χάνουν το αρχικό ροζ που είχαν. Αν οι καρποί της φράουλας είναι έντονα κόκκινοι, έχουμε αργήσει να τους μαζέψουμε και μπορεί να σαπίσουν πριν προλάβουμε να τις φάμε. Αν δεν τις φάμε ολόφρεσκιες, οι φραούλες πρέπει άμεσα μετα τη συγκομιδή να μπουν σε ψυγείο για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε 4-5 μέρες μέχρι να τις καταναλώσουμε.
Eλάτε στην φάρμα μας καθημερινά και ανακαλύψτε την μαγεία της φύσης και τους πλούτους της γης! Καλέστε μας για τις τηλεφωνικές σας παραγγελίες εντός Αττικής ή πραγματοποιήστε τες online!
Εποχικότητα και φυσική καλλιέργεια, οδηγούν τα βήματά μας, σε αληθινούς καρπούς και φυσικά προϊόντα χωρίς φάρμακα και καταπόνηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Leave a comment

Εβδομαδιαίο Farmbox!!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε χρήσιμες συμβουλές για το μποστάνι σας από το blog μας! :)

Μετάβαση στο περιεχόμενο